Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2010

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΤΥΡΩΤΑ ΜΑΝΗΣ

Προκειται για μια παραδοσιακη συνταγη από την Μανη, τόπο καταγωγής μου. Είναι απλή συνταγη με απλά και λίγα υλικά. Σε επίσημα τραπέζια στην παλια παραδοσιακή Μανη δεν έλειπε ποτέ αυτή η μακαρονάδα, όπως και το σύγκλινο, οι τραβηχτές και οι δίπλες.

Θα χρειαστειτε:


1 πακέτο μακαρόνια από Νο 6 και πάνω, πολύ ωραία γίνονται και με χοντρά μακαρόνια, ακόμα και του παστίτσιου.
1 φλυτζανι λάδι ελιάς
1/2 κιλό μυζήθρα ξερή

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΗ ΜΥΖΗΘΡΑ. ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΛΜΥΡΗ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΛΥΣΣΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ. ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΜΥΡΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΗΣ ΜΥΖΗΘΡΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΑΛΑΤΙ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΟ ΞΥΣΜΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΝ ΤΡΙΦΤΗ.

Εκτέλεση:

Σε βραστό νερό (ΟΧΙ ΑΛΑΤΙΣΜΛΕΝΟ) βράζουμε κανονικα τα μακαρόνια

Μέχρι να γίνουν τα μακαρόνια ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και προσθέτουμε την μυζήθρα σε ξύσμα (κρατάμε από το μισό κιλό αρκετό για το σερβίρισμα). Εδω θέλει λίγο υπομονή μέχρι να ροδίσει η μυζηθρα. Στην αρχή θα απογητευτείτε καθώς για αρκετα λεπτά το μίγμα του τυριού θα είναι ομοιογενές. Μετά απο συνεχές ανακάτεμα θα διαχωρίστουν τα ξύσματα, η ξερή μυζήθρα θα βγάλει ο,τι υγρό έχει και θα καβουρντιστεί. Αν θέλετε προσθέτετε και λίγο λάδι ακόμα. Εσεις επιλέγετε πόσο σκουρο χρώμα θέλετε να δώσετε στην σάλτσα.
Μόλις ειναι έτοιμη η σάλτσα, στραγγίζουμε τα μακαρόνια και περιχύνουμε , καίμε ουσιαστικά τα μακαρόνια με αυτή. Ανακατευουμε καλά να παέι παντού. Στο σερβίρισμα προσθέτουμε απο πάνω και ξυσμένη μυζήθρα που κρατήσαμε.

Είναι πολύ γευστικά, ωστόσο και πολύ παχυντικά :-)

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: